WTO eng укр
Архів
Загрузка календаря...
Home
пошук »

14 РОКІВ ВСТУПАЛИ В СОТ, А ПІДГОТУВАТИСЬ НЕ ВСТИГЛИ?

04.02.08

У п’ятницю Українська аграрна конфедерація разом з представництвами міжнародних організацій в Києві провели конференцію «Агробізнес України та СОТ: нові можливості та загрози». Напередодні підписання протоколу про вступ України в СОТ, який завершує понад чотирнадцятирічний вступний процес, з вуст окремих представників вітчизняних аграріїв прозвучали тривожні заяви.

Зокрема, президент Союзу молочних підприємств України Лідія Карпенко повідомила, що, виявляється, «на сьогоднішній день українська молочна галузь не готова до роботи в СОТ». Головною проблемою молочної галузі пані президент вважає низьку якість української сировини, бо в Україні майже всі вимоги до молочної продукції поступаються міжнародним.

Дивно це чути після того, як українських молочників цілий рік «виховував» «Россільгоспнагляд», заборонивши ввезення продукції в Росію через проблеми з якістю. На думку виконавчого директора ВАТ «Луганскхолод» Павла Звєрєва, ембарго мало позитивно позначиться на вітчизняних виробниках, бо сьогодні ринок України перебудовується й виробники молочної продукції орієнтуються на європейські ринки. Інвестори цю галузь увагою не обходять, міжнародні марки давно прийшли на наш ринок і купили наші заводи, конкуренція між виробниками висока, то в чому ж проблема?

Приголомшив фатальними прогнозами і генеральний директор асоціації «Укрцукор» Микола Яремчук. На його думку, через квоту на ввезення 260 тисяч тонн цукру-сирцю з митом 300 євро за тонну, яку Україна зобов’язалась надати в рамках вступу в СОТ, закриється щонайменше, 20 вітчизняних цукрових заводів. Водночас пан Яремчук відзначив, що прогнозувати вплив вступу України в СОТ на цукрову галузь складно через можливе зростання світового попиту на цукор-сирець.

Роками українські парламентарії волали про згубність фіксованої квоти з поміркованим митом і водночас вручну роздавали значно більші квоти за пільговими тарифами. Тож сумніви гендиректора цілком обґрунтовані, до того ж, кількарічне перевиробництво цукру в Україні стимулювало вертикальну інтеграцію в агрохолдінги, тож закриття дрібних цукрозаводів, значною мірою, природний (і позитивний) процес модернізації вітчизняної цукрової промисловості.

Схоже, про те, що Україна вступає в СОТ і до цього варто підготуватись вчасно дізнались тільки масложировики. За словами президента асоціації «Укроліяпром» Степана Капшука, масложирова промисловість найбільше підготовлена до вступу в СОТ.

Лишається процитувати слова прем’єр-міністра Ю. Тимошенко, яка в інтерв’ю телеканалу «Євроньюс» так відповіла на запитання що чекає українських виробників після вступу в СОТ і чи витримають вони конкуренцію: «Бізнес, який працює поза конкурентного поля, як правило, слабкий і нежиттєздатний. І тому конкуренція, справжня конкуренція, тільки зміцнює бізнес-середовище кожної країни. Я хотіла б, щоб уся підприємницька сфера в Україні була сильною, сучасною, конкурентоспроможною, і вступ у СОТ дає Україні такий шанс».



Jungle development Copyright © www.wto.in.ua, 2007